16 december 2018
Terug

Wat is volgens de Amerikanen nou het ultieme kerstgevoel?

Wij Nederlanders hebben het altijd over ‘het kerstgevoel’. Voor iedereen betekent dit weer iets anders, dit kan per persoon verschillen. Maar is het kerstgevoel voor de Amerikanen heel anders als die van ons? Wij gingen op onderzoek uit!

 

Christelijk

Van oorsprong is Kerstmis een christelijk feest. De geboorte van Jezus Christus wordt tijdens dit feest gevierd. Maar hoe dit feest wordt gevierd, verschilt enorm. Het ultieme kerstgevoel verschilt, zoals eerder gezegd, voor iedereen. De één wil graag iets voor de minderbedeelden doen, de ander wil gezellig rond de tafel zitten met geliefden en genieten van allerlei heerlijke gerechten. 

 

Tweede kerstdag

Allereerst moeten we beginnen met uitleggen dat Amerika maar één kerstdag heeft. Tweede kerstdagen kennen zij dus ook niet. Maar in Amerika wordt kerstavond ook groots gevierd, wat je hier in Nederland al veel minder ziet. Op 25 december vieren de Amerikanen kerst. Dit begint vaak met sokken ophangen voor de open haard op kerstavond. Amerika staat voor over de top, en zo ook met kerst en hun decoratie.  Huizen worden versierd met duizenden lichtjes.

 

Black Friday

Om het kerstgevoel op te wekken gaan de Amerikanen flink kerstinkopen doen op Black Friday, de dag na Thanksgiving. De meeste Amerikanen zijn deze dag dan ook gewoon vrij. Op Black Friday geven de meeste winkels heel veel kortingen. Rijen mensen staan in de ochtend al te wachten tot de winkel open gaat en de sale losbarst. Als je er tegen kunt, is het natuurlijk heel voordelig om op deze dag je slag te slaan, maar er zijn ook mensen die liever deze enorm drukke dag vermijden. Na het shoppen gaan ze hun huis versieren en zijn ze klaar voor kerstmis.

 

Traditie

Ook traditie verschilt weer per persoon, of per gezin. Dat zien we hier in Nederland, maar ook in Amerika. De gelovigen gaan vaak op kerstavond naar de middernachtmis. Want dat is wel waar kerst om draait. Volgens de kerken en religieuze groeperingen wordt kerst steeds meer commercieel en gaat het meer om de cadeaus dan om de geboorte van Christus. Anderzijds is het goed dat iedereen het feest op zijn of haar eigen manier viert. 

Kerstboom

De kerstboom is toch wel het middelpunt van elke woonkamer. In Amerika zijn deze vaak groot en bomvol versieringen. Een van de meest bekende versieringen is de ‘Candy Cane’. Dit is typisch Amerikaans kerst snoep in de vorm van een wandelstok, vandaar ook de naam. Dit zou symbool staan voor de wandelstok van de herders. In Washington DC wordt elk jaar begin december ‘The National Christmas Tree’ verlicht door de president. De Amerikanen zien dit als een startsein van de aankomende festiviteiten en noemen dit de ‘Pageant of Peace’. 

 

Typisch Amerikaans

Wie kent het niet, elkaar zoenen onder de ‘mistletoe’ ofwel de maretak. In de kerstperiode kun je kleine plastic zakjes mistletoe kopen welke je dan boven de dier dient te hangen. Als twee mensen dan toevallig (of juist niet toevallig) elkaar treffen onder de maretak, wordt er van ze verwacht dat ze elkaar zoenen. Dus heb je een oogje op iemand? Sla dan gauw wat mistletoe in!

 

Kerst muziek

Tsja, wat brengt je nou meer in de kerstsfeer dan de hele dag ultieme kerst hits te luisteren op de radio. Wat je zowel in Nederland als in Amerika ziet, is dat een lokale zender tijdens de kerstperiode omgetoverd wordt tot een ‘Christmas Station’. Op deze zender worden dan de hele dag alleen maar kerst liedjes gedraaid. Ik hoor je denken, hoe krijgen ze zo’n dag nou vol met alleen maar kerstliedjes, maar het zal je verbazen over hoeveel kerstliedjes er daadwerkelijk zijn!

 

Kerstdiner

Tijdens Thanksgiving wordt er veel afgereisd om te dineren met familie. Maar de meeste Amerikanen blijven tijdens het kerstdiner lekker thuis en maken zelf de meest heerlijke gerechten. In Amerika worden er veelal typische kerst gerechten gemaakt zoals ham, kalkoen, eend. Als dessert staat er vaak ‘pumkin pie’ (pompoentaart) op tafel of ‘mince pie’ (fruittaart). Wij Nederlanders gaan vaak uit eten, of gaan samen met het gezin gourmetten.

 

‘De Notenkraker’

Nog zo’n typisch Amerikaans kerst symbool; ‘The Nutcracker’. Dit zijn kleine houten soldaatjes die verwijzen naar het ballet ‘De Notenkraker’ met hierin de muziek van Tsjaikovski. Rond de kerst wordt dit sprookje (het gaat over een meisje dat een houten soldaatje krijgt als kerst cadeau van haar peetoom die vertelt het eigenlijk een prins is die door de muizenkoning in een pop is betoverd) veel gespeeld in Amerika. Vroeger kon je met deze soldaatjes echte noten kraken, maar vandaag de dag zijn ze alleen nog maar ter decoratie bedoeld.

 

De kersttrui

De typische Amerikaanse kersttrui is ook al up and coming in Nederland. Vroeger droegen voornamelijk de wat oudere mensen deze trui maar tegenwoordig is zo’n hippe kerst trui het helemaal, dus ook voor de jongeren. Dus weet jij nog niet wat je aan moet trekken met kerst? Ren dan snel naar de winkel voor de hippe kersttrui.

 

De kerstster

En nee, hiermee bedoelen wij niet de ster die bovenop de kerstboom staat te glimmen maar de Poinsettia plant. Ook hier in Nederland kopen wij massaal deze plant rond de kerst. Maar waarom noemen wij dit eigenlijk een kerstster? Dat heeft te maken met een oude Mexicaanse legende. De legende luidt als volgt; een arm kind wat geen geld had om kerstcadeau te kopen plukte wat onkruid langs de weg en schikte dit tot een heus boeket. In de kerk groeide dit boeket tot een prachtige kerstster wat als een kerstwonder beschouwd wordt. 

 

Last but certainly not least

Het ultieme kerstgevoel krijgen we stiekem toch ook wel van de Coca Cola kerst reclame. Deze kennen wij Nederlanders natuurlijk ook. Elk jaar is er weer een nieuwe op tv. Zodra deze reclame te zien is op tv, weten wij de kerst in aantocht is!

Happy Hollidays, Merry Christmas!


Wat is volgens de Amerikanen nou het ultieme kerstgevoel?