Over Amerika
 
Oppervlakte: 9.857.306 km²
Inwoners: 317.598.000
Indeling: oostkust, centraal, westkust
Aantal staten: 50
Buurlanden: Canada (noord), Mexico (zuid)
Hoofdstad: Washington
Regeringsvorm: Constitutionele republiek met een presidentieel stelsel

Religie: 79,8% christelijk, 90% gelooft in god
Tijdsverschil: In california en Nevada is het negen uur vroeger dan in Nederland, in Arizona is het verschil 8 uur. De zomertijd gaat in tijdens het eerste weekend van April en eindigt het laatste weekend van oktober. De tijden voor 12.00 uur staan aangegeven met a.m en erna met p.m.

 
10 grootste steden: 

1 New York City - New York  De grootste stad van Amerika met zijn 8.175.133 inwoners het meest dichtbevolkte gebied van de wereld. New York is een van de belangrijkste steden van de wereld om zijn financiële wereld. Ook qua handel, mode, kunst, onderwijs en theater is New York de invloedrijkste stad ter wereld. Neem eens een kijkje bij de Empire State Building central parc of de vele andere toeristische trekpleisters die deze stad rijk is.
 2 Los Angeles- Californië  De op 1 na grootste stad van Amerika , niet alleen qua inwoners  3.792.621, maar ook qua oppervlakte. Los Angeles is de filmstad van Amerika met het wereldberoemde Hollywood. Tevens kunt u hier een wandeling maken over de walk of fame. Disneyland en de universel studios zijn zeker een aanrader. 
3 Chicago-Illinois Staat op plek 3 en heeft 2.833.321 inwoners. Om Chigaco te beleven moet je de straat op, chigago is met geen andere stad te vergelijken een lust voor het oog. Vele architecturen gebouwen en hoge wolkenkrabbers .
4 Houston-Texas  Aantal inwoners 2.144.491. "Houston we have a problem", deze zin zal iedereen kennen. Deze stad is namelijk bekend van zijn lucht en ruimtevaart industrie. Wanneer je alles te weten wilt komen over de ruimte vaart ben je hier aan het juiste adres. In het Space Center Houston kunt u alles te weten komen over  de ruimte vaart.
5 Phoenix-Arizona  Een van de snelst groeiende steden van Amerika met 1.512.986 inwoners. De natuur van de staat Arizona is prachtig en extreem met een groot gedeelte woestijn en de bekende Rocky Mountains. Phoenix is met zijn vele golf terreinen en vele tropische fruitboomgaarden een groene oase in de woestijn. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 38 graden.
6 Philadelphia-Pennsylvania  Met 1.470.151 inwoners. Deze stad  is bekend om zijn historische gebouw de "Independece Hall", die tevens op de werelderfgoedlijst staat van Unesco zeker het bezoeken waard.
7 San Antonio-Texas  Een van de minst bekende grote steden van Amerika met 1.327.407 inwoners een stad die er toe doet. De toeristische highlight is de Alamo. Dit gebouw was in de 18de eeuw een katholiek missiegebouw waar Spaanse missionarissen woonden. In 1836 werden de Texanen bestormd door een leger van 5000 Mexicanen. De circa 200 Texaanse rebellen trokken zich terug in de Alamo werden allen gedood. Korte tijd later werd de Republiek Texas onafhankelijk. Thans is de Alamo een museum.
8 San Diego-Califonië  Heeft 1.256.951 inwoners. In de op een na grootste staat van Californië, de stad ligt aan de westkust en grenst aan Mexico. Een geliefde badplaats met het hele jaar door een zacht klimaat en prachtige duikspots. Teven is San Diego een belangrijke uitvalsbasis voor de Amerikaanse marine.
9 Dallas-Texas Aantal inwoners 1.232.940 gelegen in het zuidwesten van de V.S van oudsher een belangrijk handelcentrum voor de katoen handel en de winning en raffinage van aardolie. Velen kennen Dallas van de moord op president John F. Kennedy in 1963 en van de wereldberoemde serie Dallas die van 1978 tot 1991 werd uitgezonden.
10 San José-Californië  Bijna 1 miljoen inwoners 929.936. De stad staat bekend als hoofdstad Silicon Valley het centrum van de hightech bedrijven zoals Apple, Adobe Systems en Ebay. 

Nationale parken: Amerika telt wel 58 nationale parken. Bekijk de populairste nationale parken in ons artikel “Bezienswaardigheden Amerika”

Toerisme:
- In 2013 waren er 589296 Nederlandse toeristische bezoeken aan de Verenigde Staten van Amerika. Jaarlijks neemt het aantal bezoeken vanuit Nederland toe, maar ook uit de rest van de wereld loopt het bezoekersaantal op. Vooral zomers geeft de Nederlandse toerist de voorkeur aan Amerika mede door het subtropische klimaat in bepaalde delen van Amerika zoals bijvoorbeeld in Miami.

 

Klimaat: 

- Amerika is een zeer groot land met veel verschillende klimaat systemen en dit loopt uiteen van een koud toendra klimaat tot een tropisch regenwoud klimaat. Het noordwesten is nat, het zuidoosten redelijk nat en het centrale deel van Amerika juist erg droog. Het klimaat van New York is een gematigd zeeklimaat met warme zomers en gemiddelde winters, wel kan het in New York extreem koud worden en zware sneeuwval is ook een bekend verschijnsel. Miami is de winterzon stad van Amerika deze stad heeft een heerlijk subtropisch klimaat met warme winters en nog warmere zomers. Orlando heeft daarentegen weer een duidelijke droge en natte periode waarin veel pittige buien kunnen voorkomen. Zo is elke plaats anders.
- Wervelwinden ofwel tornado’s komen in Amerika veel voor, het centrale deel van Amerika ten oosten van de Rocky Mountains heeft het meest te kampen met tornado’s.  

 

 

 

Talen:
- Het overgrote deel van de Amerikaanse bevolking heeft de Engelse moedertaal, maar er zijn groepen die andere Europese en niet Europese talen spreken voornamelijk Spaans. In gedeelten van Louisiana word veel Frans dialect gesproken.


Eten en drinken: 
- Amerika is veel meer dan alleen enorme hamburgers friet en spareribs. De eetgewoontes in Amerikaanse restaurants zijn zoals we in Nederland gewend zijn. Als u ergens uiteten gaat, bent u verplicht een fooi te geven ook al was het eten niet naar wens. De Amerikanen verdienen erg weinig en moeten het hebben van de fooien. Het is gebruikelijk dat je ongeveer 10 tot 20 % van de eind rekening aan fooi geeft. De fooi wordt niet gedeeld met de andere medewerkers en word gebruikt voor het dagelijks levensonderhoud. 
- Een avondje uiteten zoals in Nederland gaat in sommige restaurants er net even ander aan toe dan zoals wij het in Nederland gewend zijn. Heeft u het eten op dan is het de bedoeling dat je meteen vertrekt. Dus het liefst geen kopje koffie na het eten, maar meteen de tafel vrijmaken voor de volgende gast. Als je dan toch blijft nazitten kan het maar zo gebeuren dat ze u vragen om te vertrekken. Ook gaat het hier allemaal vele malen sneller dan wij Nederlanders gewend zijn, meestal sta je binnen een half uur alweer buiten.
- Een doggie bag is hier heel gewoon. Aangezien de porties altijd te groot zijn en het personeel graag ziet dat u snel weg bent, geven ze je graag een doggiebag.
- In Amerika mag je absoluut geen alcohol drinken onder de 21 jaar, ook niet in het bijzijn van ouders of volwassenen. Hier staan hoge straffen op!
- Ontbijten doe je in een ontbijtrestaurant. Voor een vaste prijs krijg je een gevarieerd ontbijt met koffie en vruchtensappen, eieren spek en aardappelen. Houdt u hier niet van dan is er altijd iets anders.

 


Vervoer:

- In verhouding is er veel minder openbaar vervoer dan zoals wij het in Nederland kennen. De bevolking is voor het overgrote deel afhankelijk van een eigen auto. Het Interstate Highway system is dan ook een belangrijk onderdeel van de infrastructuur. In enkele grote steden wordt juist meer gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. In grote steden wordt er vooral gebruik gemaakt van de metro. 

 

 

 

 

 

Sport:
Sporten in Amerika zijn een groot onderdeel van de Amerikaanse cultuur. Ga zeker eens kijken bij een grote sportwedstrijd in Amerika om de cultuur op te snuiven.
- Tennis is de populaire individuele sport voor zowel mannen als vrouwen. Het hoogtepunt voor de tennis is de U.S. Open.  's Werelds beste tennissers komen naar New York , dit sportevenement word elk jaar in augustus gehouden.
- Ijshockey is een populaire sport in de wintermaanden, toch is het niet in heel Amerika populair. In staten met een zacht tot mild winterklimaat leeft het niet onder de mensen. In de staten zoals Alaska, Michigan en Minnesota is het de sport die je beoefend in de winter   
- Basketbal is een van de best gevolgde sporten in Amerika. De sport is vooral erg populair in staten in het noorden en oosten van de VS. Het hoogste niveau is de NBA, deze is 17 keer gewonnen door de Boston Celtics geen andere club heeft de NBA zo vaak gewonnen. 
- Honkbal is ook een typische Amerikaanse sport. In de zomermaanden strijden de grote teams als New York Yankees en de Red Sox om de landstitel. Een wedstrijd zien is een leuk uitstapje, bestel de kaarten wel op tijd( een paar maanden van te voren) om de MLB te zien. Helaas lukt dit niet altijd, dan kunt u ook ergens in een park of een sportveld een leuke wedstrijd bekijken die vrijwel altijd gratis zijn. 
- American Football is de populairste sport in Amerika. De Super Bowl is elk jaar in Februari en laat goed zien hoe sport leeft onder de Amerikanen. Dit is niet alleen een sportwedstrijd, deze staat in teken van prachtige shows en optredens van grote bekende artiesten uit heel de wereld. Ruim 110 miljoen Amerikanen kijken jaarlijks de Super Bowl wedstrijden. 


Feestdagen: 
Net als in Nederland kent ook Amerika diverse feestdagen. Houdt er rekening mee dat tijdens zulke feestdagen de postkantoren, overheidsgebouwen, banken en veel particuliere bedrijven gesloten zijn.
- 1 januari New Years Day. Deze dag is net zoals in Nederland en staat in het teken van eten vuurwerk en familie.
- 3e maandag van Januari, Martin Luther Kings`s Birthday. Op deze dag word de geboorte gevierd van de man die tegen racisme en achterstelling strijde en in 1964 de Nobelprijs voor vrede ontving 
- 3e maandag in Februari- Washington Birthday. Dit feest wordt gevierd sinds 1971. Het wordt gevierd om de eer te betonen aan alle mensen die ooit president zijn geweest van de VS.
- Laatste maandag in mei- memorial day. Op deze dag worden alle oorlogsslachtoffers herdacht en worden de mensen bedankt die ervoor gezorgd hebben dat Amerika nu een vrij land is. Op deze dag worden er verschillende collectes gehouden voor gehandicapte veteranen.
- 4 juli- independence day.  Op deze dag word de geboorte gevierd van de VS, een vrije dag voor Amerikanen die er dan massaal op uitgaan met familie om te gaan bbqen of picknicken in het park.
- 1e maandag van september- Labor Day. Dit is een soort dag van de arbeid zoals in europa gevierd word op 1 mei.
- 3e maandag van oktober- Columbus Day. Op deze dag word Columbus herdacht, hij heeft Amerika ontdekt op 12 oktober 1492.
- 31 oktober- Halloween.  Op deze dag worden de doden vereerd en gaan de kinderen verkleed langs de deuren om snoepjes op te halen. Veder is het een spectaculair feest wat gevierd word met familie en veel spektakel eromheen.
- 11 november- Veteran`s Day.  Deze dag word gebruikt om de veteranen te eren en de omgekomen families te herdenken.
- 4e donderdag van november- Thanksgiving.  Hierbij denkt u waarschijnlijk aan een grote kalkoen die geserveerd word op een mooie tafel met veel familie eromheen. Deels klopt dit nog steeds, maar deze dag is in het leven geroepen om te herdenken dat de kolonisten hun eerste oogst binnen hadden gehaald in 1621 in Plymouth.
- 25 december- christmas.  Net als in Nederland vieren ze hier ook kerst, alleen is dit een dag korter dan bij ons.

Politiek: 
- De welbekende president van Amerika is Barack Obama. Inmiddels is hij al begonnen aan zijn tweede termijn van 4 jaar. Obama is de eerste Amerikaanse president met Afrikaanse roots. De staatsoverheden worden grofweg bepaald door de twee grootste partijen namelijk de Republikeinen en de Democraten. Amerika wordt met haar regering gezien als een van de machtigste landen ter wereld.

Economie:  
- Hoewel Amerika een rijk land is en een belangrijke speler is in de wereldeconomie zijn de verschillen tussen rijk en arm groot onder de bevolking. 45 miljoen Amerikanen leeft onder de armoedegrens. Blanken verdienen er ongeveer twee keer zoveel dan zwarte mensen.

Cultuur:
- De meeste Amerikanen zijn erg trots op hun land. Hun vaderlandsliefde uiten ze middels het wapperen van de Amerikaanse vlag en door het zingen van het volkslied.
- Amerika is van oorsprong een immigratieland, waardoor er veel verschillende culturen leven onder de bevolking. Men kan dus niet kunt spreken van 1 cultuur. Tevens zijn de verschillen in culturen er groot.
- Oorspronkelijk waren er de Indianen, maar er kwamen dus uit alle hoeken van de wereld andere bevolkingsgroepen bij.

Douane: 
- De Amerikaanse luchthavens en beveiliging komen op veel mensen streng over. Men krijgt het gevoel niet welkom te zijn. Sommige douanebeambten kunnen ook streng zijn, zorg daarom dat u goed voorbereid op reis gaat en u uw reisdocumenten voor elkaar hebt.

Esta aanvragen:          

Vroeger moest het I-94W formulier ingevuld worden voor vertrek op de luchthaven. Tegenwoordig kunt u online snel en eenvoudig een ESTA aanvragen. Dit kan rechtstreeks bij U.S. Customs and Border Protection. Het nadeel is dat er hier geen klantenservice wordt geboden en u kunt hier alleen betalen met een creditcard. Een andere mogelijkheid is uw aanvraag te laten verzorgen door Evisa application services op www.esta-aanvragen.nl Hier kunt u gebruik maken van IDEAL en de aangeboden klantenservice. Tevens wordt uw aanvraag dan handmatig gecontroleerd alvorens deze wordt ingediend. 

Immigratie:
- Sinds de jaren zestig is het immigratiebeleid van Amerika flink verandert, waardoor immigratie heel moeilijk werd. De afgelopen jaren is de wetgeving hierop in bepaalde mate aangepast, omdat Amerika gelooft dat immigranten stimulerend werken voor de economie. Hierdoor is het weer interessanter en gemakkelijker om te emigreren naar Amerika. Jaarlijks laat de Amerikaanse overheid zo’n 650.00 immigranten toe.

Criminaliteit:
- De criminaliteitscijfers in Amerika zijn de afgelopen jaren flink gedaald. De kans dat iemand beroofd of vermoordt wordt is nu een half keer zo klein dan in de jaren 90. Bij veel misdrijven worden (vuur)wapens gebruikt. Het bezit van een (vuur)wapen is in Amerika niet verboden en zal om deze reden dan ook waarschijnlijk de oorzaak ervan zijn.