Wil jij tijdens je verblijf in Amerika ook graag een bezoekje brengen aan Canada, en ga je daar met je auto of camper heen? Dan heb je in dit geval geen ETA voor Canada nodig. Maar, omdat je een grens over gaat, dien je wel rekening te houden met andere zaken.
Van Amerika naar Canada
Canada, op Rusland na het grootste land ter wereld met de meest uiteenlopende indrukwekkende landschappen. Amerika is natuurlijk fantastisch, maar als je toch in de buurt bent, waarom dan niet ook een bezoekje brengen aan bijvoorbeeld Niagara Falls of de Canadese Rocky Mountains? Is dat überhaupt mogelijk zonder ETA? Ja, dit is zeker mogelijk. Zolang je niet per vliegtuig naar Canada gaat, hoef je deze niet aan te vragen.
Route bepalen
Iets waar je niet meteen aan denkt wanneer je je route aan het bepalen bent vanuit Amerika naar Canada, is dat niet alle grensovergangen 24/7 geopend zijn. En dan met name de kleinere grensovergangen, deze hebben vaak wisselende tijden welke ook nog weer eens afhankelijk zijn van het seizoen. De grotere grensovergangen zijn meestal wel 24/7 open. Deze kun je herkennen aan de wegnummers met één cijfer.
Een kleinere grensovergang is over het algemeen veel minder druk, wat zorgt voor meer ontspanning en weinig tot geen wachtrijen. Neem bijvoorbeeld de grensovergang bij Glacier National Park naar Waterton National Park. Deze is in der zomermaanden tot 22:00 uur in de avond geopend.
Regels omtrent invoeren
Wij hebben de meest belangrijke regels omtrent invoeren voor je op een rijtje gezet:
•
Tabak: je mag 50 sigaren of 200 sigaretten meenemen. De minimum leeftijd is 18 jaar in Alberta, Québec en Manitoba, overige provincies 19 jaar.
•
Alcohol: Je mag maximaal één fles sterkte drank, of twee flessen wijn (0,75 liter) of 8,5 liter bier meenemen. De minimumleeftijd hiervoor is hetzelfde als voor tabak.
•
Geld: Je mag geld vrij invoeren tot $CAD 10.000,-. Alles wat daarboven komt dien je aan te geven. Doe je dit niet, kun je een boete krijgen.
•
Geneesmiddelen: het is belangrijk dat je een medisch paspoort meeneemt. Gebruik je geneesmiddelen welke onder de Opiumwet vallen, dan moeten deze voorzien zijn van een medische verklaring van de art in het Engels.
•
Levensmiddelen: alles wat je aan levensmiddelen meeneemt moet je aangeven.
•
Geschenken: je mag aan maximaal 60 $CAD per geschenk meenemen. Wat je kunt doen, is ze er niet uit laten zien als geschenken, maar als persoonlijk bezit. Pak ze dan niet in.
•
Verboden levensmiddelen: neem absoluut geen honing, zuivel, groente, fruit, vers vlees en eieren mee, deze zijn namelijk verboden.
Voorbereiding voordat je de grens over gaat
Het is van belang dat je je camper of auto opruimt en alle levensmiddelen welke verboden zijn om mee te nemen, weg te doen. Wanneer je bij een grensovergang aankomt, zie je allereerst een groot stop bod waar je dient te wachten totdat een douanebeambte je aanwijzingen geeft. Zodra je aan de beurt bent, wordt je gevraagd om binnen te komen voor een paspoortcontrole. Ook moet je een soort visumformulier invullen. Deze lijkt wel een beetje op die van de
ETA. Hierna controleert de douanebeambte al je gegevens en moet je betalen. Zo’n visum kost ongeveer $CAD 12,-.
Niet alleen jij wordt gecontroleerd, maar ook het voertuig wanneer je Canada wilt binnenkomen. Er wordt je gevraagd wat je allemaal bij je hebt in het voertuig. Wat handig is, en tijd scheelt, is om al het etenswaar bij elkaar te bewaren. De douanebeambtenaren zijn erg streng, zit ze daarom ook niet in de weg en laat ze hun gang gaan. Geef ook antwoord op alle vragen die ze stellen. Zo’n controle duurt ongeveer 10 minuten, mits je gewoon meewerkt. Bewaar dit visum goed voor als je weer terug gaat naar Amerika. Dan hoef je niet nogmaals zo’n formulier in te vullen.