04 november 2018
Terug

Grizzlybeer in Amerikaans nationaal park wederom beschermde diersoort

In het nationale park Yellowstone in Amerika is de grizzlybeer weer op de lijst met beschermde diersoorten geplaatst.

Terug gedraaid

In 2016 werd de grizzlybeer van de lijst met de beschermde diersoorten gehaald. Nu, twee jaar later, heeft Dana Christensen (rechter in de staat Montana) besloten om dit terug te draaien vlak voor één van de eerste jachtsessies op de beer. Vanaf heden mag er dus niet meer gejaagd worden op de grizzlybeer.  

Uiteraard wordt dit niet zomaar besloten door een rechter. Dana Christensen is van mening dat de genetische diversiteit van de beren wordt bedreigd wanneer er gejaagd mag worden op deze beren. Hiermee zal het aantal grizzlyberen ook teveel dalen volgens de rechter. 

In de tijd dat Barack Obama nog als president fungeerde vond de regering dat er inmiddels genoeg beren bij waren gekomen en dat er gewoon gejaagd kon worden op de beren. De regering van president Trump is het hier nog steeds mee eens.

Natuurorganisaties trokken aan de bel

Een aantal natuurorganisaties sloegen de handen ineen en spanden een rechtszaak aan welke zij uiteindelijk gewonnen hebben. De voornaamste reden van deze rechtszaak was dat zij niet konden begrijpen waarom er alleen in Yellowstone gejaagd op beren mocht worden, maar niet in andere delen van Montana. 

Dit besluit kwam op het juiste moment, want de beren zijn juist bezig om de populatie te herstellen. Vroeger kwamen er rond Montana 100.000 beren voor, en nu nog maar zevenduizend. In de jaren zeventig kwam er een verbod op het jagen van grizzlyberen. Op dat moment waren er slechts honderd beren over. Veehouders en jagers waren het niet eens met dit besluit.

De natuurbeschermers geven aan dat het nog te vroeg is om te stoppen met het  beschermen van de grizzly. Dat heeft te maken met het feit dat een belangrijke voedselbron, whitebark pine nuts, is afgenomen door verandering van het klimaat. 

Herintroductie van de wolf

In 1995 werd de wolf geherintroduceerd in Yellowstone, wat goed nieuws was voor de grizzlybeer. Deze wolf heeft namelijk het aantal wapitiherten behoorlijk naar beneden gehaald van 19.000 tot 3.000 waardoor bessenstruiken meer kans kregen om uit te breiden. De grizzly is gek op deze bessen en dienen als vetreserves tijdens hun winterslaap.

Grizzlybeer in Amerikaans nationaal park wederom beschermde diersoort