Elk uur rollen er 12.000 stroopwafels van de lopende band in de bakkerij. Maar nee, niet hier in Nederland, maar in Amerika. De stroopwafel is er zeer populair en is sinds kort in bijna elke supermarkt te koop. Zelfs McDonald’s komt met stroopwafelijs in meerdere staten van Amerika.
Bakkerij
De werkdag van Jacco Schep en zijn broers begint al om 6 uur in de ochtend. Deegmolens, ovens en lampen gaan aan in de enige stroopwafelfabriek van Noord-Amerika. De vader van Jacco, Arie is 35 jaar geleden naar Amerika geëmigreerd vanuit Zuid-Holland om een kleine bakkerij op te zetten. Uit Nederland heeft hij destijds een oven geïmporteerd waarmee hij 3.000 stroopwafels per uur bakte. In het begin was dit voldoende, want de stroopwafel was toen nog niet heel populair in Amerika, tot een aantal jaar geleden.
Zeven jaar geleden hebben Arie en zijn zoons samen besloten om een fabriek te bouwen naast de bakkerij omdat de vraag naar stroopwafels steeds groter werd. In de fabriek hebben ze drie ovens van dezelfde soort geplaatst als waar vader Arie ooit mee begon.
United Airlines
Met vier medewerkers zijn ze begonnen, en zijn nu uitgegroeid tot een bedrijf met vijftig medewerkers in dienst. De werkzaamheden van de medewerkers zijn voornamelijk het kneden van deegballetjes voor in de oven, toevoegen van stroop en het bakken van de stroopwafels. Het vervoer naar de inpakafdeling gaat geheel automatisch. Inmiddels is de winst verviervoudigd: dagelijks rollen er 12.000 stroopwafels per uur van de band.
Het feit dat de stroopwafel in Amerika zo populair is geworden ligt volgens de meesten aan het banketbedrijf Daelmans uit het Brabantse Vlijmen die zichzelf omschrijft als: 'internationaal en Amerikaans stroopwafel-marktleider.' Zij wisten na jaren zoeken een samenwerking aan te gaan met luchtvaartmaatschappij United Airlines in 2016.
Koffie
United Airlines delen stroopwafels uit voor bij de koffie in de ochtendvlucht. Vorig jaar heeft United Airlines de stroopwafel tijdelijk van het menu gehaald. Toen werd pas duidelijk hoeveel vraag er eigenlijk naar was. Via internet lieten reizigers weten dat ze deze erg misten, en dat is ook de reden waarom United de koek weer op het menu heeft gezet.
"Dat is natuurlijk te gek. In de kern zijn we twee enthousiaste koekenbakkers die de stroopwafel wereldberoemd willen maken”, aldus Jeroen Daelmans. Zijn stroopwafels liggen tegenwoordig ook bij Starbucks en als kruimels door de McFlurry bij McDonald’s.
Concurrentie
De populariteit van de stroopwafel zorgt ook voor heftige concurrentie op de markt. Zo is ook Stroopwafel & Co begonnen die tevens zegt marktleider van Amerika te zijn. "Het is de laatste paar jaar echt hard gegaan. Onze afzet is in de afgelopen twee tot drie jaar verviervoudigd. We verschepen nu 15 miljoen verpakkingen naar de VS per jaar", vertelt eigenaar Oscar Bongaards.
Het opzetten van verkoopkanalen vond Bongaards het meest lastig, omdat hij verkooppunten moest vinden welke een gokje wilde wagen met het verkopen va de stroopwafel. "Maar als je dat lukt, werkt de koek voor zichzelf."
Azië
Een bakker in Florida, Cassandra Plas, ziet hetzelfde gebeuren; "Het laatste jaar is het aantal bestellingen dat ik krijg, verdubbeld. Vorig jaar verkocht ik nog 5000 stroopwafels per maand, nu zijn dat er al 10.000. Ik werk nu nog met een klein wafelijzer waarmee ik vier wafels per minuut maak, maar mijn droom is om een kleine fabriek te hebben waarin ik 100.000 wafels per maand kan bakken."
Producenten blijven zich uitbreiden dus haar droom zou zo maar eens werkelijkheid kunnen worden. Stroopwafel & Co is zelfs druk bezig met de Aziatische markt te veroveren en de familie Schep is anderhalf jaar geleden met de bouw van een hele grote tweede fabriekshal.
Tweede hal op volle toeren
In deze tweede hal zijn zowel de productie als de verpakking van de stroopwafels geheel geautomatiseerd. Later dit jaar zal de productielijn volledig gaan draaien wat zo’n 19.000 stroopwafels per uur op gaat leveren. In totaal produceren zij dan 30.000 stroopwafels per uur.
Hoe het gehele proces er uit ziet is top secret. We willen de concurrentie niet in de kaart spelen”, grapt Jacco. Voor vader Arie is het nog steeds ongelooflijk. "Dit had ik 35 jaar geleden echt nooit kunnen bedenken", glimlacht hij. “Maar het is natuurlijk grandioos."