12 mei 2018
Terug

Wupatki National Monument

Dit Nationale park staat bekend om zijn oude culturen en ligt in de staat Arizona, dichtbij de plaats Flagstaff. Vanuit Flagstaff ga je via State Route 89 naar het Noorden. Aan deze weg liggen op 12 en 26 mijl twee afslagen naar rechts. Deze lopen zowel door Wapatki National Momument als Sunset Crator Volcano National Monument heen. Een van de oudste overblijfselen die er gevonden is, is een speerpunt die ongeveer 10.000 jaar geleden door de Nomaden moet zijn gemaakt. Vanaf het jaar 500 hebben de Sinagua People zich hier gevestigd. 

Ze woonden in pit houses. Ze groeven langwerpige kuilen in de grond en als dak maakten ze houten balken bedekt met boomschors en modder. Tussen 1061 en 1066 barste de nabijgelegen Sunset Crater meerdere malen uit. Hierdoor werden de Pit Houses bedekt met lava. Door de erosie in de loop der jaren zijn diversen huisjes weer aan de oppervlakte gekomen. Vermoedelijk liggen er nog veel meer verborgen. De Sinagua People zijn als gevolg van de vulkaanuitbarstingen tijdelijk weggetrokken. Toen de vulkaan weer rustig was zijn ze samen met andere stammen weer teruggekeerd. Door de vulkanische as werd het hele vruchtbare grond, bovendien is het klimaat door de uitbarstingen veranderd en viel er meer neerslag. 

De nieuwe bevolking werkte veel samen en bouwden bovengronds woningen. Ongeveer 150 jaar leefden de verschillende volken samen in het gebied. Daarna werd het gebied weer verlaten. Rond 1825 werd de Wupatki Basin bewoond door de Navajo indianen. Later hebben de Hopi Indianen het gebied overgenomen. 

In het begin van de 20ste eeuw wordt er in het gebied door archeologen gezocht. Omdat er zoveel is gevonden verkreeg het gebied de status National Monument. Sinds 1966 wordt het ook vermeld in het National Register of Historic Places.

De Pueblo’s 

Door het Wupatki National Monument en het naast gelegen Sunset Crater Volcano National Monument loopt een 35 mijl lange weg die uitkomt op de State Route 89. Aan twee korte zijwegen liggen diverse voor publiek toegankelijke Pueblo’s. Pueblos zijn overgebleven ruïnes. Je ziet een paar grote bueblo’s elk omringd met wat kleinere pueblo’s en de pit houses. 

Voorzieningen

Er is een Visitor Center aanwezig, die dagelijks geopend is, met uitzondering van de feestdagen. Er is een expositie over het leven van de vroegere bewoners, verder is er een winkel, toiletten en picknick voorzieningen. Vooral in de zomermaanden is het mogelijk om onder begeleiding van een van de Rangers te wandelen in het gebied. 

Als u dit National Park wilt bezoeken is het een leuke combinatie met het Sunset Crater Volcano National Monument. Dit ligt vlakbij en is een totaal andere beleving. 


 

Wupatki National Monument