04 december 2018
Terug

Wil je uit eten in Amerika? Dan moet je dit weten.

Als je aan Amerika denkt, denk je al gauw aan eten, heel veel eten. Grote porties fastfood, daar denken we aan, toch? Voordat je uit eten gaat in Amerika, lees dan eerst even dit artikel, want in Amerika hebben ze toch net weer andere gewoontes als wij hebben hier in Nederland.

 

Legitimatie

Vergeet je legitimatiebewijs niet wanneer je uit eten gaat in Amerika. Wil je namelijk een lekker wijntje bestellen bij het eten, dan moet je 21 jaar zijn. Onder de 21 jaar mag je daar geen alcohol nuttigen. Het kan dus zijn dat je je dan moet legitimeren. En niet alleen als je een babyface hebt, zelfs als je de 21 al lang gepasseerd bent. Houd er ook rekening mee dat in de meeste cafés gevraagd wordt naar je legitimatiebewijs. 

 

Doorlopen

Als wij hier in Nederland ergens wat willen eten kunnen wij in de meeste gevallen gewoon doorlopen en aan een tafeltje gaan zitten. In Amerika werkt dat toch anders. Als je daar ergens binnenkomt staat er in de meeste gevallen een gastheer- of vrouw op je wachten die je naar je tafel begeleid en je daar de kaart geeft en meteen de specials van de dag vertelt. Dus plof niet zomaar ergens neer, maar laat je begeleiden door de gastheer- vrouw.

 

Bar

Amerikaanse restaurants hebben vaak een bar waar je aan kunt zitten om een drankje te nuttigen. Dit doen mensen vaak als ze nog even op een tafel moeten wachten. Het is echter niet de bedoeling om te eten aan de bar. Maar dat werkt ook omgekeerd. Het is ook niet de bedoeling om alleen iets te drinken aan een tafeltje. Drinken doe je aan de bar, en eten aan een tafel.

Grote porties

Zoals eerder genoemd, en zoals eigenlijk iedereen ook wel weet, krijg je in Amerika altijd grote porties. Ben je geen grote eter? Zorg dan dat je het kleinste formaat van een gerecht besteld. Dit staat ongeveer gelijk met een normaal formaat bij ons in Nederland. Je hoeft in ieder geval niet te twijfelen of je hoofdgerecht niet voldoende zal zijn. Ons advies; je bent geen bijgerecht nodig.

 

Eten laten staan

Hier in Nederland is het eigenlijk niet netjes om je eten te laten staan. Vaak voelen wij ons dan ook heel bezwaard. Maar de Amerikanen vinden het heel normaal om de helft van hun eten te laten staan. Dit heeft ook te maken met de enorme porties die worden geserveerd. Voel je dus niet verplicht om alles op te eten wanneer je al vol zit. Wat je dan kunt doen is om de zogenaamde ‘doggybag’ te vragen. Dan neem je hetgeen wat je niet meer op krijgt lekker mee naar huis.

 

Groente

Als je hier in Nederland een hoofdgerecht besteld, krijg je er vaak groente bij geserveerd. In Amerika is groente erg duur, en dus wordt dit er niet standaard bij geserveerd. Je dient het er dan als bijgerecht bij te bestellen. Ook dan krijg je maar een kleine portie. 

 

De rekening

In Nederland moeten wij om de rekening vragen zodra we uitgegeten zijn. In Amerika kan dit anders zijn. In de meeste gevallen leggen ze de rekening al bij je op tafel terwijl je nog druk aan het eten bent. Mocht je nog niet uitgegeten zijn dan is dit geen probleem en kun je zelfs nog wat bijbestellen. Je krijgt dan later een aangepaste rekening. Het voelt bijna alsof ze je weg willen hebben. Maar bekijk het eens van hun kant, zij verdienen er niets mee als je lang blijft zitten zonder nog iets te bestellen. 

 

Fooi

Als medewerker in de bediening in Amerika verdien je niet veel. Zij moeten het voornamelijk hebben van de fooien die ze krijgen van de gasten. Deze fooien gaan niet zoals bij ons in een gezamenlijke fooienpot, maar naar de serveerster of ober zelf. Ze doen er dan ook alles aan om jou een fijne avond te bezorgen. Een normale fooi is zo’n 15 tot 20% van het totaalbedrag. Ga je er onder zitten dan geef je hiermee eigenlijk aan dat de bediening slecht was. Wat je niet moet vergeten is dat de prijzen in een winkel of op een menukaart altijd zonder BTW is. Deze verschilt ook nog weer eens per staat en kan oplopen tot 10%.

Wil je uit eten in Amerika? Dan moet je dit weten.