22 april 2018
Terug

Sedona

Midden in het rots landschap dat, bekend staat onder de naam Red Rock Country, ligt de stad Sedona. Oorspronkelijk was Sedona niet meer dan een eenvoudig boerendorp. Tegenwoordig is met ruim vier miljoen bezoekers per jaar Sedona een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van de staat Arizona. 

Geschiedenis

De eerste Europese nederzettingen rond Sedona ontstonden halverwege de negentiende eeuw. Steeds meer Europese pioniers ontdekten de wildernis en stuitten op de indianen die er leefden. In 1870 werden de indianen door soldaten van het Amerikaanse leger naar het San Carlos reservaat gedreven. Dit werd gedaan om de weg vrij te maken voor de blanke ontdekkingsreizigers. 

In het begin van de twintigste eeuw kwam T.C Carl Schnebly naar Sedona. Hij speelde een grote rol bij de aanleg van de Munds Trail, deze staat ook bekend als de Schnebly Hill Road. In die tijd was het de belangrijkste route van het plaatsje Red Rock naar Flagstaff. Door de aanleg van deze weg kwam de handel op gang. Handelaars overnachten in het huis van Schnebly dat aan deze route lag. Schnebley heeft in 1902 gezorgd voor de opening van een postkantoor. Deze wilde hij graag Schnebly Station noemen, maar de naam zou te lang zijn voor een stempel. Hierna besloot hij het postkantoor en daarmee later de stad, de naam van zijn vrouw te geven; Sedona. 

Sedona bevind zich in een vallei. De rode rotsen zijn gevormd in een rotslaag die bekend staat als de Schnelby Hill. Deze rotssoort bestaat uit oranje en rood gekleurd zandsteen en komt alleen in deze omgeving voor. De bodem is erg vruchtbaar en omdat er voldoende water is, groeien er veel bomen, cactussen en andere planten. Dit is geeft een prachtig contrast met de rode rotsen en de meestal helder blauwe hemel. 

Er zijn vijf belangrijke gebieden. In de eerste plaats is dat de stad Sedona zelf, verder in het zuiden Catherdral rock, in het oosten Munds Mountain, in het noorden Oak Creek Canyon en in het noordwesten Red Rock/Sercret Mountain Area 

De stad Sedona

In de stad heb je talrijke winkels, restaurant en kunstgalerijen. Een van de mooiste winkelcentra is het  geheel in Spaanse koloniestijl gebouwde Tlaquepaqeu commercial center. Dit gebied is alleen toegankelijk voor voetgangers. Een andere bijzondere plek in de stad is The Chapel of the Holy Cross. Deze rooms-katholieke kapel behoort tot de lijst van zeven handgemaakte wonderen van Arizona. De kapel verrijst uit de rotsen en staat in schril contrast met de natuurlijke omgeving. Het is een moderne kapel, je kan hier door een grote glaswand achter het altaar naar de prachtige omgeving kijken. Na een bouwperiode van achttien maanden is de kerk in 1956 in gebruik genomen, hij is open voor publiek. 

Een veel bezocht uitkijkpunt in de stad zelf ligt aan de Airport Road. Vanaf de drukke parkeerplaats kunt u een heuveltje oplopen vanwaar je een panoramisch zicht hebt over het noordwestelijk deel van de stad. Extra mooi is het hier tijdens de zonsondergang. 

Munds Mountain 

Ten oosten van Sedona ligt de ruige wildernis area Munds Mountain. In dit gebied liggen veel wandelpaden. Let wel op, de meeste zijn niet geschikt voor een gemiddelde toerist. Bent u een fanatieke en ervaren loper dan is dit gebied verkennen echt een prachtige ervaring. De noordzijde van Munds Mountain Wilderness Area wordt begrensd door Schnebly Hill Road. Deze 25 kilometer lange onverharde weg die aan de westzijde dicht bij het centrum van Sedona begint en eindigt aan de oostzijde bij Interstate 17. Het hoogste punt ligt ongeveer 600 meter hoger dan de stad. De uitzichten zijn tijdens de rit bijzonder mooi. 

Cathedral Rock

Het Cathedral Rock is een van de meeste bekende rotsen in Sedona. De rots is vooral erg mooi te zien van af Red Rock Crossing. Tegen zonsondergang spiegelt het water hier prachtig en is het uitzicht adembenemend mooi. Red Rock Crossing ligt in Crescent Moon park, de Cathedral Rock is niet alleen zeer fotogeniek er zijn ook mensen die geloven dat de rots spirituele krachten heeft. 

Oak Creeks Canyon

Ondiepe poelen en gladde rotsen vormen een natuurlijke waterglijbaan. Dit zijn de kenmerken van Slide Rock State. Door de erosie zijn deze ondiepe wateren en glijbanen ontstaan, er zijn ook verschillende kleine watervalletjes en stroomversnellingen. Het park is ook heel erg leuk voor kinderen en families. Net boven Slide Rock State Park ligt het recreatiegebied Call of the Canyon. Hier start een van de mooiste wandelroutes van Arizona; de West Fork Trail. De route neemt u mee naar een kloof van de Oak Creek en is in totaal bijna tien kilometer lang. De kloof wordt steeds smaller en het pad steeds moeilijker. U stijgt een aantal keer flink en moet soms water oversteken via de zogenaamde stepping stones. U eindigt in een poel omringd met kliffen. U kunt er ook voor kiezen om de route de eerste kilometers te lopen, en terug te keren vanaf het punt dat de Canyon smaller wordt en de route dus pittiger. 

Red Rock State Park

Ten zuidwesten van Sedona ligt het Red Rock State park. Het deel van de Oak Creek dat hier stroomt is erg mooi en schaduwrijk. Vanuit het bezoekerscentrum worden activiteiten en evenementen georganiseerd, waaronder lezingen en natuurwandelingen onder leiding van een gids. 

Activiteiten

Rondom Sedona zijn zeer veel organisaties die activiteiten voor toeristen aanbieden. Er zijn verschillende mogelijkheden waar u uit kunt kiezen, onder andere een jeeptour, hummertour, mountainbiken, kajakken of paardrijden. De omgeving vanuit de lucht verkennen kan ook, met een klein vliegtuig, helikopter of in een luchtballon. Er wordt door sommige organisaties ook de nadruk gelegd op de spiritualiteit/ Zo kunt u bijvoorbeeld speciale healings of tours boeken. De populairste bezigheid in het gebied is toch wel wandelen, variërend  van eenvoudige hikes tot lange zware dagtochten. Het is mogelijk om zelf te wandelen of diverse mogelijkheden om dit onder leiding van een gids te doen. 

Sedona Heritage Museum

Ook leuk om hier een bezoek te brengen, in dit museum staat het erfgoed van Sedona centraal. Je ziet hoe de vroegere bewoners leefden. Ze nemen u mee naar hoe het cowboy leven eruit zag. Gelukkig zijn er nog veel films van die tijd. 

Tiaquepaque Village

Het word ook wel Arts & Craft Village genoemd en ligt langs de oevers van de Oak Creek. In prachtige Spaanse koloniale stijl gebouwde huizen met mooie binnenplaatsen, fonteinen en begroeiing. 

Klimaat 

In Sedona is het nooit koud. In de wintermaanden ligt de maximumtemperatuur tussen de 13 en 14 graden. In december en januari kan het in de nachten licht vriezen. De zomers zijn warm. In de maanden juni, juli en augustus is het overdag al snel 35 graden Celsius. In de nachten koelt het ongeveer de helft af. De meest aangename maanden zijn; maart, april, september en oktober. De temperatuur ligt dan tussen de 18 en 25 graden. Er valt in het hele jaar weinig neerslag. 


 

Sedona