28 januari 2019
Terug

#Neveragain

Een massaschietpartij op een middelbare school in de VS heeft er voor gezorgd dat een aantal studenten zijn verandert in activisten tegen het Amerikaanse wapenbeleid.

 

Stoneman Douglas High School

Op 14 februari 2018 opende een 19 jarige schutter het vuur op de Stoneman Douglas High School in Parkland te Florida. Hierbij kwamen 17 mensen om het leven. Deze schietpartij was de meest dodelijke in de geschiedenis van alle schietpartijen op middelbare scholen in Amerika.

Deze schietpartijen zette jonge mensen aan tot een protest in Washington (the March for Our Lives) tegen het gebrek aan wapenbeheersing in Amerika en grote steden over de gehele wereld waaronder Londen, Berlijn, Sydney en Rome.
“Wij vechten voor onze stem om gehoord te worden omdat wij niet willen dat er andere studenten gewond raken door een kogel in hun eigen school,” aldus Carlos Rodriguez (student van Stoneman Douglas) tijdens een studentenprotest in het Huis van Afgevbaardigden in Tallahassee te Florida.

The National Rifle Association of America

De reactie van ‘The National Rifle Association of America’ op de March fot Our Lives bevatte een clip die op het officiële YouTube kanaal van de organisatie zelf werd gepost. De organisatie noemde de protest “ een mars om de grondwet te verbranden” en “eenzijdig, onlogisch en intellectueel oneerlijk.

Voordat de Marjory Stoneman Douglas High School Public Safety Act werd ondertekent voor de wet door Florida Governor Rick Scott, een voorstander van NRA, was de minimumleeftijd om een wapen te mogen kopen 18 jaar. De wet heeft de minimumleeftijd verandert in 21 jaar.

De NRA maakte meteen bezwaar tegen de aanpassing en noemde deze dan ook ongrondwettelijk. Scott heeft ook een grotere aanwezigheid van wetshandhaving op alle scholen opgeroepen in navolging van de reactie van president Donald Trump op de schietpartij met mogelijk bewapende leraren.

Kyla Rivera

“Er was een discussie gaande, een paar maanden geleden na de Stoneman Douglas schietpartij, dat leraren de mogelijkheid zouden moeten krijgen om een wapen bij zich te dragen” aldus de 17 jarige middelbare scholier Kyla Rivera. “Ik vind het persoonlijk een goed idee, maar er zijn veel leraren met een democratische instelling zoals; ‘Nee ik wil niet met een pistool schieten’ of kinderen die zeggen; ‘Leraren kunnen dan ook op ons schieten’ maar dat vind ik een idiote manier van denken. Een aantal weken geleden hadden we een lockdown op mijn school. We hadden geen idee wat er aan de hand was. We zaten vast in een kast voor anderhalf uur. Vanaf dat moment kun je je alleen maar in een hoek verstoppen.”

“Active shooter” oefeningen zijn inmiddels een normale manier van preventieve actie geworden waarbij 94% van de Amerikaanse kinderen op een bepaald moment in hun opleiding betrokken was bij de oefening.

Verschillende meningen

Gezien de meningen nogal verschillen over het recht op wapens van de Tweede Amendement, zelfs vanuit de Stoneman Douglas gemeenschap, is er een debat ontstaan over onevenredige berichtgeving in de media om de problemen met wapenbeheersing aan te pakken. Terwijl schietpartijen op overwegend blanke scholen nog steeds een belangrijke media aandacht krijgen, hebben armer en meer overwegend zwarte wijken te maken met dezelfde problemen maar zonder de aandacht van de wereldwijde media.

“Kinderen van de binnensteden maken zich geen zorgen over wat er op school zal gebeuren. Buiten de school is waar we zeggen; ‘ Oh, nu moeten we overleven buiten school” zegt Jeremiah Johnson (middelbare scholier).

Met 1 schietpartij per week op scholen in de VS, volgen de Never Again studenten leraren en ouders om te achterhalen wat er achter deze epidemie van het geweld zit en hoe deze generatie het op zich neemt om hier een einde aan te maken. 

#Neveragain