26 oktober 2017
Terug

Halloween

Halloween is een typisch Amerikaans feest wat elk jaar op 31 oktober gevierd wordt, echter wij Nederlanders vieren het ook steeds vaker. Als je aan Halloween denkt, denk je aan kostuums, skeletten, pompoenen, lans de deuren gaan voor snoepjes en spoken. Maar wat houdt het eigenlijk precies in?

 

Waar komt Halloween vandaan?

De avond voor de christelijke feestdag Allerheiligen, wat op 1 november gevierd wordt, wordt Halloween gevierd. Allerheiligen wordt ook wel “All Hallow’s Eve” en Halloween is hiervan afgeleid. Het nieuwe jaar op de kalender van de Kelten begon op 1 november dus op 31 oktober is het oudejaarsavond. Dat feest werd namelijk veelal gevierd door de Kelten in het Verenigd Koninkrijk. Zij vierden Halloween om te vieren dat de geest van de overledenen van dat jaar terug komen om op zoek te gaan naar een nieuw lichaam. Als levende wilde je natuurlijk niet dat er een geest jouw lichaam binnen zou dringen. Om dit te voorkomen droegen ze maskers en lieten ze het vuur uit in huis. Ook maakten ze zoveel mogelijk lawaai en droegen ze oude lelijke kleding om de geesten uit hun buurt te houden en zo onaantrekkelijk mogen te zijn. 

 

Trick or treat

Halloween wordt het meest gevierd in Amerika, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Huizen worden dan versierd en er wordt soms zelfs een spookhuis gecreëerd in huis voor de kinderen die langs de deuren gaan. Net als Sint Maarten wordt er dan snoep uitgedeeld aan de kinderen die aanbellen en dan zeggen: “Trick or treat” (Geef me iets lekkers, of ik ga je pesten). Waar dit precies vandaan komt is, is niet helemaal te duidelijk gezien zowel de Kelten als de christenen gebruiken hadden die hier veel van weg hadden. Keltische jongens gingen langs de deuren om hout te verzamelen voor het vreugdevuur en de christenen bakten een avond ervoor zielenkoekjes welke de kinderen dan aan de deur kwamen halen.

 

Naar Amerika

Pas in 1850 introduceerden Ierse bezoekers het Halloweenfeest in Amerika. In Ierland gebruikten ze destijds knollen in plaats van de oranje pompoenen. Eenmaal in Amerika aangekomen vonden de Ierse bezoekers pompoenen veel beter bij dit feest passen. En vanaf dat moment staat de pompoen centraal tijdens dit feest en worden ze meestal gebruikt als lantaarns.

Halloween