31 mei 2018
Terug

Dinosaur National Monument

Het park ligt op de grens van de staten Colorado en Utah. Op de zuidoostelijke flank van het Uinta-gebergte waar ook de Green River en de Yampa River samen komen. Grote delen van het park zijn voor de gemiddelde toerist niet toegankelijk. Er lopen geen doorgaande wegen en het is dus niet makkelijk om van het ene naar het andere deel te rijden. Als u meerdere delen wilt bezoeken dan dient u het park eerst te verlaten om het ergens anders weer in te gaan. De meeste toeristen beperken hun bezoek tot het zuidwestelijke deel. Hier zit namelijk het Quarry Visitor Center. 

Zo’n 150 miljoen jaar geleden zijn door langdurige droogte veel dinosaurussen gestorven. Door overstromingen zijn hun botten bijeen gespoeld en terecht gekomen op de plek waar Green River en Yampa River samen komen. 

In 1909 werden de eerste opeengestapelde botten gevonden door paleontoloog Earl Douglass. Hij werkte in opdracht van het Carnegie Museum of National History. Het team van Douglass heeft duizenden botten opgegraven en voor onderzoek opgestuurd naar het museum. Gelukkig besefte men al snel dat het beter zou zijn om de fossielen op de vindplaats te laten liggen. Zo kwam het dat in 1915 het park; Dinosaur National Monument werd opgericht. Het park was in eerste instantie vrij klein en bevatte alleen de lange steengroeven waar veel fossielen in bewaard waren gebleven. In 1938 werd het grondgebied van het park enorm uitgebreid waardoor het nu 800 km2 groot is en bevat nu ook de Canyons en de twee rivieren rondom. 

Het Quarry Visitor Center ligt op 19 mijl van de plaats Vernal in de staat Utah. U reist in ongeveer 25 minuten naar het Visitor Center. Het is dagelijks geopend, behalve op feestdagen. Als de weersomstandigheden slecht zijn komt het wel eens voor dat de openingstijden afwijken. 

In het Visitor Center is tevens een informationdesk, een expositie en een grote giftshop te vinden. De belangrijkste trekpleister van het park is The Wall of Bones, een vierentwintig meter lange en twee verdiepingen hoge rotswand waarin zo’n 1500 fossielen bewaard zijn gebleven. Over deze rotswand is een gebouw neergezet, the Quarry Exhibit Hall. Op deze manier kunnen de bezoekers dicht langs de rotswand lopen en de vele fossielen bekijken. Sommige fossielen mag u ook aanraken. Langs de gehele rotswand staan borden waarop staat aangeduid van welke dinosaurussoorten de verschillende botten afkomstig zijn. In de hal zijn rangers aanwezig die al uw vragen kunnen beantwoorden. In de Quearry Exhibit Hall zijn nog meer bezienswaardigheden, zoals foto’s en films die gemaakt zijn tijdens de opgravingen. Een bijzondere film die getoond word is de reconstructie van Allosaurus. Ook van de Quarry Exhibit hall geldt dat deze het hele jaar door geopend is met uitzondering van de feestdagen en eventuele slechte weersomstandigheden. 

De hal ligt iets voorbij het Visitor Center in een zijweg. U mag hier met uw eigen auto naartoe rijden en er is een kleine parkeerplaats waar u uw auto kunt parkeren. Het is ook mogelijk om de shuttlebus te nemen die vanaf het Visitor Center vertrekt. Tussen Het Visitor Center en Quarry Exhibit Hall ligt een wandelpad van ongeveer 2 kilometer wat u de mogelijkheid geeft om te voet te gaan. U loopt op de heenweg bergopwaarts, wat inhoud dat u op het einde van Quarry 46 meter hoger bent als bij uw begin punt. Onderweg loopt u door diverse rotslagen en is het ook mogelijk om fossielen te zien. Mocht u er in de zomer zijn, houd er dan rekening mee dat er onderweg geen tot weinig schaduw is en dat de temperatuur snel kan oplopen. 

Bij het Quarry Visitor center begint Club Creek Road, en vanuit daar loopt het nog 10 mijl naar het oosten. De heen- en de terugweg zijn hetzelfde, in totaal is het dus een rit van 20 mijl. Het laatste deel van de route is onverhard. Tijdens de wintermaanden is het niet mogelijk over het onverharde deel te rijden. Onderweg kunt u een oude blokhut bekijken en er zijn een aantal petroglyph-panels. Dit zijn verhalen die door mensen in de rotsen zijn gekrast of getekend. Deze route staat ook wel bekend onder deze naam Tour of the Tilted Rocks Scenic Drive. 

Vlakbij het Visitor Center zijn er ook nog de rotstekeningen van de Fremont People te vinden, die leefden ongeveer 1000 jaar geleden in dit gebied. Er zijn diverse wandelpaden naar deze bijzondere rotswanden. Sommigen gaan wel vrij steil omhoog. 

Aan het einde van de Club Creek Road staat een verlaten cabin welke werd bewoond door Josie Basset Morris van 1913 tot 1964. Josie was ongeveer 40 jaar oud toen ze haar intrek nam in het huis en was op dat moment gescheiden van haar vijfde echtgenoot. Iets wat in die periode zeer ongebruikelijk was. U kunt het huis van binnen bekijken en er staan buiten diverse picknicktafels waar u gebruik van mag maken. 

Er zijn vijf wandelingen te maken langs Club Creek Road, allemaal van verschillende afstanden. Sommige zijn zwaar vanwege de steile gedeeltes die erin voorkomen. Laat u vooraf goed informeren voordat u begint aan de wandeling. 

Harpers Corner en Echo Canyon 

Dit is het middelste deel van het Nationaal Park en het ligt op de grens van de staten Colorado en Utah. U kunt dit natuurgebied alleen vanuit het zuiden bereiken. Canyon Visitor Center ligt dichtbij de plaats Dinosaur Colorado. Het ligt ongeveer 40 minuten rijden vanaf het Visitor Center in Vernal. Dit Visitor Center is geopend van mei tot oktober en bevat een informatiedesk, expositie en een souvenirwinkel. U kunt hier ook een film bekijken over het National Monument. 

Bij het Visitor Center begint de vijftig kilometer lange weg; Harpers Corner Road. De weg is geheel verhard en loopt geleidelijk omhoog. Als u op het eindpunt bent gearriveerd, bent u ongeveer 760 meter hoger dan de omliggende valleien. Er zijn diverse viewpoints onderweg naar boven. Bijzonder mooi zijn de uitzichten op de laatste vijftien kilometer op de route.  Het bekendste uitzichtpunt is de Echo Canyon Overlook. Vanaf daar kunt u de bekende rotsformatie Steamboat Rock zien liggen. Achter deze rots komen de Green River en de Yampa River bij elkaar, dit is helaas niet te zien vanaf het viewpunt. In de wintermaanden is deze route gesloten. 

Een zijweg van de Harpers Corner Road is de Echo Park Road. Het begin van de weg ligt ten noorden van het Visitor Center. Echo Park Road is onverhard, bij de juiste weersomstandigheden is de route voor de meeste voortuigen redelijk goed begaanbaar. De weg is na regen ook toegankelijk omdat hier de ondergrond bestaat uit klei.  De route is ongeveer 22 kilometer lang, heen en terug. 

De eerste kilometers rijd u via een aantal scherpe bochten flink omlaag. Hierna rijd u de Sand Canyon in, lang deze weg liggen mooie rotswanden van lichtgekleurd zandsteen. Hier groeien veel bomen met een bijzondere vrucht; de pinyon pine trees. Na ongeveer 10 kilometer bereikt u een splitsing, de Echo Park Road buigt hier verder naar links. Kilometers verder komt u bij de Chew Ranch Historic Disdrict. De eerste bewoners waren Jack en Mary Chew met zes van hun twaalf kinderen. Het gezin vestigde zich hier in 1910, hun huis bestond toen nog uit 1 kamer blokhut. In 1940 bouwde een zoon een grotere woning. 

Na een aantal kilometer ziet u aan de linkerzijde van de weg Pool Creek Petroglyphs. Deze rotstekeningen zijn niet vanaf de weg zichtbaar. U kunt de auto parkeren en na een korte wandeling ziet u de oever van het kleine riviertje. De nabij gelegen rotswanden zijn door de Fremont indianen versierd. Het lijken wel vleermuizen die deels uit een hele reeks kleine gaatjes in de rotswanden zijn weggestoken. 

Direct na Pool Creek ziet u de Wispering Cave in een rotswand. In deze ondiepe vaak koele plek komen vaak vleermuizen voor. Nog even en u bent op het einde van uw bestemming. Echo Park Road hier komen de rivieren bij elkaar, met als echt blikvanger Steamboat Rock. 

Ook vanaf dit Visitor Center starten een aantal wandelpaden, ook een verhard pad waardoor deze dus toegankelijk is voor rolstoel gebruikers. 


Rainbow Park en Island Park


Dit is een klein gebied aan de westzijde van het park. U kunt in dit gebied komen via Island Park road. Deze weg begint bij Vernal, is onverhard en bij slechte weersomstandigheden ook niet begaanbaar. De weg loopt parallel aan een lage heuvelrug waarop mooie rots pieken staan. 

Na een dikke 10 kilometer bereikt u de parkgrens, vlak daarna ligt het McKee Springs Petroglyph Panel, met diverse mensachtige gedaantes. De eerste is  niet heel bijzonder, maar als u wat verder loopt en opzoek gaat naar de andere rotstekeningen zijn er anderen die echt wel de moeite waard zijn. 

Vlakbij ligt ook nog een simpele camping Rainbow Park, vanaf deze plek worden onder andere raft trips georganiseerd. 

Mocht u voor de minder toeristische delen gaan dan kunt in het oosten terecht bij Deerlodge Park hier bevindt zich een kleine camping. Als u van vissen houdt dan moet u absoluut een bezoek brengen aan Jones Hole, dit ligt in het noorden van Utah. Ook in het noorden maar dan in de staat Colorado bevind zich de Canyon of Lodore, hier stroomt de Green river doorheen. Ook hier is een camping en er worden vanaf hier river raft trips georganiseerd. 

Ook graag naar het Dinosaur National Monument? Vraag dan hier uw ESTA aan.
 


Dinosaur National Monument